Wat zijn ETF’s?

ETF staat voor “Exchange Traded Fund”. Vertaald betekent dit: exchange-traded fund. Dit is een bijzondere variant van beleggingsfondsen of beleggingsfondsen. Bij alle fondsen, of het nu conventionele fondsen zijn of fondsen die bekend staan ​​als ETF’s, betalen veel beleggers in een gemeenschappelijke investeringspot. Het geld wordt vervolgens belegd volgens de beleggingsstrategie van het verkoopprospectus. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende fondsen naargelang het type belegging (activaklasse):

  • pensioenfondsen,
  • vastgoedfondsen,
  • Ook aandelenfondsen
  • mengvormen.

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen actief en passief fondsbeheer. Bij actief fondsbeheer probeert de fondsbeheerder een bovengemiddeld rendement te genereren door gerichte investeringsbeslissingen, bijvoorbeeld door individuele aandelen te selecteren of door aan- en verkooptijden. Dit zijn traditionele fondsen. Bij passief fondsbeheer zijn de kosten voor fondsbeheer veel lager omdat er wordt gestreefd naar een gemiddeld rendement, gemeten aan een index. Fondsen met passief fondsbeheer worden ook wel ETF’s genoemd.

De term ETF (Exchange-Traded Fund) betekent direct vertaald alleen exchange-traded fund, maar het betekent altijd exchange-traded indexfondsen. ETF’s worden over het algemeen beschouwd als fondsen die een specifieke beursindex repliceren, zoals de DAX (of de MSCI World), en waarvan de fondseenheden worden verhandeld als individuele aandelen op de beurs.

Naast aandelenindices kunnen ETF’s ook een obligatie-index volgen, zoals de REXP. De REXP meet het beleggingssucces van Duitse staatsobligaties, dat bestaat uit prijsveranderingen en rentetarieven. Voor u als belegger betekent dit: Uw ETF-aandeel ontwikkelt zich ongeveer zoals de index die het volgt. Uiteraard minus de kosten die ontstaan ​​bij indexfondsen in de vorm van transactiekosten en beheervergoedingen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van ETF’s?

Het grootste voordeel van ETF’s ten opzichte van actief beheerde beleggingsfondsen is ook het belangrijkste: ETF’s kosten simpelweg minder. De jaarlijkse beheervergoedingen voor conventionele fondsen met actief beheer bedragen doorgaans 1,5 tot 2 procent van het fondsvermogen. De vergoedingen voor ETF’s liggen daarentegen meestal tussen 0 en 0,8 procent van het fondsvermogen. U kunt op twee manieren geld kopen. Ofwel rechtstreeks van het fondsbedrijf of via een beurs. Als u uw bank of een onafhankelijke fondsmakelaar opdracht geeft om een ​​fonds rechtstreeks van de fondsmaatschappij te kopen, is voor actief beheerde fondsen doorgaans een uitgiftetoeslag verschuldigd. U moet dit aan de fondsmaatschappij betalen wanneer u het koopt. Het kan 5 procent van het investeringsbedrag zijn of zelfs meer. Het fondsbedrijf stuurt de front-endvergoeding meestal volledig door naar zijn agenten als commissie voor succesvolle productverkoop.

Als u besluit om de ETF via een beurs te kopen, hoeft u meestal alleen de orderkosten te betalen die in de prijslijst van uw bank staan. Afhankelijk van de plaats van uitvoering die u kiest (bijv. Frankfurt Stock Exchange, Xetra of directe handel), zijn de vergoedingen ook lager of iets hoger. De kosten van kopen op de beurs zijn regelmatig lager dan de front-end load.

ETF’s zijn gemakkelijker te verkopen dan traditionele beleggingsfondsen – dat wil zeggen, gemakkelijker om te zetten in contanten. Omdat ETF’s op de beurs worden verhandeld – in tegenstelling tot conventionele fondsen, niet slechts één keer per dag. Conventionele beleggingsfondsen worden daarentegen meestal teruggegeven aan het fondsbedrijf wanneer ze worden verkocht. Goed om te weten: Dit kan maar één keer per dag. En om de retourdatum niet te missen, moet de bestelling voor een bepaalde tijd in de ochtend worden ingediend. U kunt ’s middags nog steeds ETF’s verkopen. In beide gevallen wordt de rekening dan twee bankwerkdagen later bijgeschreven.

Wat de beste etf’s zijn is natuurlijk erg lastig aan te geven, omdat voordelen niet voor iedere persoon hetzelfde zullen zijn.

Wat zijn ETF’s?
Schuiven naar boven