Verstandige planning en montagehoogte

Badkamerspiegel

Hoewel planken en hangende kasten in geval van nood nog steeds kunnen worden herbouwd, zou het opnieuw installeren van de wastafel iets gecompliceerder zijn. Het is daarom van belang om in een vroeg stadium met de geldende adviezen voor de aanbevolen hoogtes om te gaan. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om rekening te houden met andere individualiteiten, zoals in verband met een barrièrevrije badkamer.

Maar welke hoogtes zijn eigenlijk aan te raden voor de verschillende meubelen? Een goed onderbouwde planning op dit gebied garandeert immers onder meer dat de gebruiker optimaal kan plannen met betrekking tot de opstelling van het meubilair.

Richtwaarden voor hoogtes in de badkamer

Zoals reeds aangegeven werken professionele vakmensen niet “op gevoel” bij het plaatsen van wastafels en dergelijke. Een passend bedrag moet er immers voor zorgen dat een eventuele volgende huurder zich toch prettig voelt in het betreffende appartement. Het is daarom altijd raadzaam om hier een algemene norm te volgen.

De volgende aantallen of hoogtes worden aanbevolen

De bovenrand van de wastafel bij de wastafel dient 90 cm te zijn. Een badkamer spiegel moet op een hoogte tussen 120 en 200 cm worden opgehangen. Indien nodig is het van belang om bijzondere aandacht te besteden aan kleine kinderen, genoemde spiegel wat lager te hangen of een kinderspiegel aan de muur te plaatsen.Het toilet dient een zithoogte van 44 – 45 cm bij te wonen.

Zoals ik al zei zijn dit algemene standaardadviezen die bijvoorbeeld geen rekening houden met mensen met een lichamelijke beperking. Daarom kan het nodig zijn om in individuele gevallen de corresponderende nummers te corrigeren en individuele meubelen te gebruiken. De maten moeten ook dienovereenkomstig worden aangepast voor bijzonder lange of korte mensen.

Pas op voor verouderde DIN-normen!

DIN-normen zijn onmisbaar geworden op veel gebieden van het dagelijks leven. De installateurs houden zich ook aan de genoemde DIN-normen met betrekking tot de installatie van meubels in de badkamer. Maar let op! Vergeleken met de hierboven genoemde aanbevolen hoogtes zijn de genoemde DIN-normen te laag.

Daarom is het belangrijk om de aanbevolen hoogtes als basis te gebruiken, maar ook met het oog op individuele omstandigheden, zoals…: persoonlijke voorkeuren, kinderen in het gezin, lichamelijke beperkingen, eventueel een bovengemiddelde lichaamslengte.

Verstandige planning en montagehoogte
Schuiven naar boven