Stijgende hypotheekrente, wat kan ik nog?

Stijgende hypotheekrente, wat kan ik nog

Het is een drukke tijd bij de hypotheekkantoren. Veel mensen oversluiten snel nog de hypotheek, omdat de rentes omhooggaan. Stijgende rentes zijn hogere maandlasten en dat in combinatie met de stijgende energieprijzen…. Wat is verstandig om te doen in deze tijd? En wat kun je nog doen bij een hypotheek aanvragen? Dat en meer lees je hieronder!

Oversluiten en lagere maandlasten

Door de stijgende hypotheekrente, kan oversluiten een interessante optie zijn. Je maandlasten kunnen hierdoor dalen. Als je oversluit tijdens de looptijd, dan loopt de bank inkomsten mis. Dit kan resulteren in een boeterente of oversluitkosten. Kijk samen met jou adviseur of dit zal helpen. Hou er wel rekening mee dat je minder hypotheekrenteaftrek hebt door de stijgende hypotheekrente.

Naast oversluiten kun je ervoor kiezen om extra af te lossen. Je huis zal de afgelopen tijd in waarde gestegen zijn, hierdoor daal je in de risicoklasse. Dit kan beloond worden door een lagere hypotheekrente aan te bieden. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe hypotheek aan te vragen.

Andere geldverstrekker

Als je het einde van je rentevaste periode bereikt, ben je vrij om over te stappen naar een andere geldverstrekker, zonder dat hier kosten aan verbonden zitten. Je huidige geldverstrekker zal je een nieuw aanbod doen. Jij kiest of je dit aanbod aanneemt of niet. Onderzoek wat in de toekomst het beste bij jou past. Als je dit gaat onderzoeken en je wil verbouwen of verduurzamen, dan kun je die kosten ook mee laten financieren in je nieuwe hypotheek.

Hypotheek

Je hypotheek groeit met de tijd mee en met de wensen van de klant. Het is goed om zo af en toe eens te kijken of de huidige hypotheekvorm nog wel past bij de wensen en de situatie. Het kan soms interessant zijn om ook van hypotheekvorm te veranderen. Denk aan: aflossingsvrij, annuïteiten-, lineaire-, of een spaarhypotheek.

Er zijn dus een aantal opties die openstaan voor jou tijdens deze periode. Het is goed om ze allemaal eens goed door te nemen en te kijken welke het best bij jou past. Met de stijgende hypotheekrente is het belangrijk dat je dit goed onderzoekt, want je kijkt zo meer geld besparen dan je denkt.

Stijgende hypotheekrente, wat kan ik nog?
Schuiven naar boven