Smartwatches weten dat je ziek wordt voordat je je ziek voelt

Telefoon watch

Het klinkt als iets uit een slechte sciencefictionfilm van Roland Emmerich, maar het zou de toekomst kunnen zijn: Smartwatches, fitnesstrackers en andere sensoren die dag en nacht gedragen worden en verschillende lichaamssignalen opnemen, weten dagen van tevoren wanneer

Smartwatches weten dat je ziek wordt voordat je je ziek voelt Deze zogenaamde wearables moeten zelfs complexe ziekten zoals de ziekte van Lyme of diabetes mellitus kunnen voorspellen – nog voordat de getroffen persoon de eerste symptomen voelt. Ze werken als een soort weerbericht, alleen voor je eigen gezondheid. Michael Snyder van de Stanford University in Californië heeft dit aan den lijve ondervonden. De geneticaprofessor droeg meer dan een jaar verschillende sensoren op zijn lichaam om hun betrouwbaarheid te controleren – toen ze plotseling iets abnormaals opmerkten. Snyder voelde zich gezond, maar zijn gezondheidsapps gaven aan dat zijn hartslag en lichaamstemperatuur verhoogd waren en dat het zuurstofgehalte in het bloed was gedaald.

Hij vroeg zich af of deze symptomen te maken hadden met de tekenbeet die hij een paar dagen eerder had opgelopen tijdens een reis naar het landelijke Massachusetts.

Snyder kreeg lichte koorts. Dus ging hij naar de dokter en kreeg een recept voor doxycycline – een antibioticum dat in de vroege stadia van de ziekte van Lyme (een door teken overgedragen infectieziekte) wordt gegeven.

En inderdaad: de koorts verdween, hartslag en lichaamstemperatuur waren weer normaal. Daaropvolgende tests bevestigden Synder’s vermoeden dat hij de ziekte van Lyme had. Snyder en zijn collega’s hebben nu een onderzoek gepubliceerd waarin ze ontdekten dat wearables het ontstaan ​​van infectieziekten en het risico op diabetes mellitus kunnen voorspellen. In dit onderzoek droegen in totaal 43 vrijwilligers een smartwatch en andere sensoren die bijna twee jaar lang continu hun hartslag en lichaamstemperatuur registreerden.

De onderzoekers ontwikkelden een speciaal algoritme dat op basis van deze gegevens kan voorspellen of de proefpersonen de komende dagen verkouden zullen worden. “Zodra deze wearables voldoende gegevens hebben verzameld en de individuele normaalwaarden kennen, kunnen ze met relatieve zekerheid voorspellen wanneer er iets mis is in het lichaam”, zegt Snyder. “Wij zijn van mening dat als de hartslag en lichaamstemperatuur zonder reden ongeveer twee uur worden verhoogd, er een groot risico is om de komende dagen ziek te worden.”

Vloek of zegen: wanneer de smartwatch weet dat je ziek wordt

Je kunt je afvragen wat het nut is als wearables kunnen voorspellen of je de komende dagen wel of niet ziek wordt. Studieleider Michael Snyder zegt: “Als je horloge een verkoudheid kan voorspellen voordat je ziek bent, kun je dienovereenkomstig reageren. Dan weet je dat je het rustig aan moet doen in plaats van naar een feestje te gaan.” dr Nathan Pinskier, voorzitter van de expertcommissie eHealth and Practice Systems, ziet de ontwikkeling van deze draagbare technologie als een groter risico. Zo’n systeem zou bij patiënten vooral één ding oproepen: angst. Eén onnauwkeurigheid in de meting en de betrokkene wacht gewoon om ziek te worden. Daarnaast is het in veel gevallen onvermijdelijk dat de ziekte uitbreekt als je eenmaal besmet bent met de betreffende ziekteverwekkers. “Als je griep krijgt, krijg je griep”, zei Pinskier.

Kijk dus snel of jouw smartwatch dit ook al kan, of kijk naar een nieuwe in deze Top 5 Smartwatches.

Smartwatches weten dat je ziek wordt voordat je je ziek voelt
Schuiven naar boven