Naaivoetjes

Rits

Praktische naaivoeten voor verschillende doeleinden kunnen uw werk met de naaimachine veel gemakkelijker maken. Om de juiste voet voor uw naad te vinden, vindt u hier een uitgebreid overzicht voor u.

Weten welke naaivoeten nuttig zijn, is niet zo eenvoudig. Omdat de vele naaivoeten het naaien een stuk makkelijker kunnen maken, geef ik je hier een overzicht en vertel ik je wanneer een standaard naaivoet zinvol is of wanneer je het beste een speciale naaivoet kunt gebruiken.

Basisuitrusting voor naaivoeten

De meeste naaimachines worden al geleverd met een kleine basisset naaivoeten. In de regel zijn dit minimaal één zigzagvoet, één ritsvoet en één knoopsgatstang.

Zigzag voet

De zigzagvoet is waarschijnlijk de meest gebruikte naaivoet, omdat je hiermee bijna alle steken op de naaimachine kunt naaien. Het gat waar de naald doorheen gaat is breed genoeg om de breedste zigzagsteek op de naaimachine te naaien, vandaar de naam. Met de zigzagvoet kunt u doorstikken, zigzagsteken naaien en ook veel decoratieve steken op uw stof aanbrengen.

Rits voet

Dankzij zijn vorm kun je met de ritsvoet gemakkelijk een rits aannaaien. De ritsvoet is meestal zo ontworpen dat je gemakkelijk kunt wisselen tussen de linker- en rechterkant van de rits. Wil je de rechterkant van de rits innaaien, dan klik je de naaivoet aan de linkerkant of je klikt hem aan de rechterkant voor de linkerkant van de rits.

Knoopsgatrail

De knoopsgatenstang schrikt veel naaisters af – en toch is hij zo ongelooflijk praktisch. Hiermee kunt u knoopsgaten naaien met een perfecte pasvorm. Door op de knoop te klikken, naait de knoopsgatstang een knoopsgat in de juiste maat voor u. Deze functie kun je het beste eerst testen op een restje van de te gebruiken stof, dan kan er bijna niets meer mis gaan.

Voeten naaien

Ook als je met de hierboven genoemde naaivoeten kunt beginnen met naaien, zijn er andere praktische naaivoeten. De superhelden, om zo te zeggen, omdat ze het naaileven zoveel gemakkelijker maken.

Rechter voet steek

Wat in eerste instantie banaal klinkt, kan zo nuttig zijn: de rechte steekvoet is eigenlijk alleen bedoeld voor rechte steken. Het gat in de voet is zo klein dat de naald er net doorheen kan en hierdoor kan meer van de stof met de voet aan de naaiplaat worden vastgemaakt.

Non-stick voet

De antiaanbakvoet gebruik je om moeilijk transporteerbare stoffen zoals leer, gecoate stoffen of tafelzeil te naaien. Dankzij het materiaal plakt de antiaanbakvoet niet aan moeilijke, moeilijk verschuifbare materialen.

Naaivoetjes
Schuiven naar boven