Maak je eigen wafels

Waffels bakken

Verse wafels zijn heerlijk: ik ben Karin, ik kook graag en ik herinner me nog dat onze moeder ze regelmatig op zondagochtend maakte. Ze kreeg het recept van haar moeder en ze kreeg het van de hare. Toen mama in een bijzonder goede bui was, gebruikte ze zelfs het oude, gietijzeren wafelijzer voor haar wafels, die op onze antieke houtkachel moesten worden geplaatst. De wafels smaakten op die manier bijzonder lekker – maar ze waren gewoon heerlijk als ze gebakken werden in een “normaal” elektrisch wafelijzer. Je raadt het misschien al: dit traditionele familierecept voor wafelbeslag en een of twee receptsuggesties wil ik vandaag met je delen.

Waar komen wafels eigenlijk vandaan?

De eerste wafelrecepten zijn oud. Oud. En heel eenvoudig. Er wordt aangenomen dat de allereerste wafels meer dan 5000 jaar geleden in het oude Egypte werden gemaakt. De ingrediënten waren gewoon bloem en water, vergelijkbaar met de wafel die we kennen.

Het land van herkomst van de “moderne” wafel is hoogstwaarschijnlijk België. De eerste vermeldingen van Belgische wafelrecepten dateren in ieder geval uit de 9e eeuw. Van daaruit migreerden de wafels waarschijnlijk naar Frankrijk en al snel naar Nederland en later naar Duitsland. Ze worden echter pas in de 13e eeuw bij naam genoemd in Duitse recepten.

De wafel was iets bijzonders, werd vooral geserveerd bij feestelijke gelegenheden en was voorbehouden aan de hogere kringen. Zelfs de gebroeders Grimm prezen hen in hun boeken en sommige landen hebben zelfs hele wafelvakanties: in Zweden, Denemarken en Noorwegen is bijvoorbeeld 25 maart de officiële “Waffle Celebration Day” wanneer, je raadt het al, er volop wafels zijn. Ook in India of in de USA – hier ter ere van de uitvinding van het wafelijzer – werden eredagen aan wafels gewijd. Dus terwijl we wafels vieren, willen we ons niet beperken tot slechts één soort wafel, toch? Daarom gaan we verder met de wafel

Welke soorten zijn er?

Als je aan wafels denkt, denk je als eerste aan de zachte, warme variant met een zoete topping. Maar er zijn ook andere leden van de wafelfamilie… die kunnen worden genoten in een harde of knapperige, gekoelde staat.

Zachte, warme wafels

Zachte wafels hebben een hoger percentage vloeistof en vetten. Ze mogen niet krokant worden als ze gebakken worden, maar moeten lekker zacht blijven.

Klassieke hartwafels

We kennen en houden allemaal van deze wafels (hierboven afgebeeld). Ze danken hun naam aan de hartvormige, geribbelde segmenten die te danken zijn aan de vorm van het klassieke wafelijzer. In Duitsland is deze variant waarschijnlijk de meest bekende. Hun randen zijn behoorlijk krokant, maar over het algemeen zijn de hartwafels vrij zacht.

Belgische of Brusselse wafels

Deze wereldberoemde wafels zijn relatief dik, rechthoekig, hebben een diep patroon en worden meestal geserveerd in Duitse cafés met allerlei toppings. Hun buitenste schil is knapperig, maar de binnenkant is vrij luchtig.

Luikse wafels

In tegenstelling tot andere zachte wafels is deze variant gemaakt van gistdeeg.

Bubble Waffles

Deze vrij nieuwe wafelcreatie (hierboven) is een rage en wordt gebakken in een speciaal wafelijzer, waardoor ze grote, knapperige bubbels krijgen. De zachte wafel is opgerold als een ijshoorntje en gevuld met zoete ingrediënten. Deze variant komt trouwens uit Zuid-Korea!

Koude harde wafels

Koude, krokante wafels bevatten meer suiker, minder vloeistof en meer bloem. Ze worden meestal veel dunner gebakken. Heupen of holle heupen: wafels als eetbaar wegwerpservies? Een Franse bakker dacht hetzelfde en ontwierp de Hippe. Dit gebak, dat we kennen als een ijshoorntje, dateert uit de 15e eeuw. Traditioneel bevat het deeg rauwe marsepein, eiwit, bloem, melk en suiker. De wafel wordt na afkoeling heel dun en helemaal hard gebakken. Het belangrijkste voordeel van dit type wafel is dat het in elke vorm kan worden gegoten terwijl het warm is.

Stroopwafels

Deze Nederlandse variant (zie hierboven) is erg dun en krokant, ongeveer 10 cm in doorsnee en heeft een fijn honingraatpatroon. Gewoonlijk worden twee pistolen samengeperst en gevuld met karamel.

Overigens heb je voor het bakken een zogeheten wafelijzer nodig. Hoe je precies een wafel moet bakken, kun je lezen op https://www.wafelijzer.eu/.

Maak je eigen wafels
Schuiven naar boven