Hoe lng kunnen zeilen gebruikt worden

Zeilboot

Dat hangt helemaal af van de eisen van de zeiler.

Bij het beroepszeilen worden zeilen meestal 1 tot maximaal 3 jaar gebruikt. Bij de recreatievaart is een gebruiksduur van max. 7 jaar gebruikelijk. Semperit-catamarans die meer dan 40 jaar oud waren en nog de originele zeilen hadden, waren al erg vormloos, zacht en vervaagd. Tijd dus voor nieuwe zeilen, bijvoorbeeld van thesailfactory.nl.

Waarom varieert de gebruiksduur?

Zeilen zijn gemaakt van zogenaamd “Dacron” canvas. Dit is een polyesterweefsel waarvan de vezels met hars maatvast zijn gemaakt. Deze maatvastheid is erg belangrijk voor een goed zeilprofiel. Wanneer het zeildoek geknikt is, “breekt” de hars en worden de vezels zachter, waardoor het zeil over het algemeen zacht wordt en vormvastheid verliest.

Om ervoor te zorgen dat de zeilen zo lang mogelijk meegaan, wordt standaard gebruik gemaakt van een relatief dik/zwaar 6 oz zeildoek. Daarnaast wordt jet standaard geleverd met een eigen beschermhoes, voor het voorzichtig en UV-beschermd verpakken van de zeilen.

De kijkvensters van de zeilen zijn gemaakt van X-Ply. Dit is een zeer vormvast laminaat dat is versterkt met vezels. Hierbij geldt dezelfde afhandeling als bij Dacron. Als het materiaal geknikt is of als het zeil met open zeilen onnodig in de wind blijft wapperen, wordt het zacht en verliest het zijn vormvastheid. Daarom geldt voor zowel Dacron als X-Ply dat als het zeil zacht wordt of beschadigd raakt door knikken, dit niet onder de garantie valt. De zeilen moeten altijd voorzichtig worden opgerold en mogen niet geknikt of gevouwen zijn.

De meeste zeilen zijn overwegend gemaakt van wit Dacron. Wit canvas heeft als voordeel dat de kleur niet merkbaar vervaagt door agressieve UV-straling van de zon. Het werd tot 2014 ook gemaakt met klassieke witte Dacron-zeilen. Destijds eisten klanten vaak een moderner en gestroomlijnder ontwerp. Sinds 2015 zijn de zeilen daarom uitgevoerd in een rood/zwart/transparant design. Intense UV-straling van de zon kan de kleur in de loop der jaren doen vervagen en het materiaal broos maken. Dit is technisch onvermijdelijk. In de zeilindustrie is een normale waarde dat na ca. 2 jaar gemiddeld gebruik een kleurverandering merkbaar wordt. Deze kleurverandering duidt ook op een vermindering van de algehele stabiliteit. Een sterk vervaagd zeil heeft gemiddeld 50% minder stabiliteit dan toen het nieuw was. Een eventuele reparatie van zo’n zeil heeft dan ook geen zin. Het is ter beoordeling van elke zeiler om het zeil te blijven gebruiken of te vernieuwen.

Vooral in de vrijetijdssector wordt vaak verwacht dat de zeilen een zeer lange levensduur hebben. Dus een lange vormvastheid en lang optisch aantrekkelijk. Dit is in tegenspraak met de stand van de technische haalbaarheid. Als de zeiler zo lang mogelijk vormstabiele en visueel aantrekkelijke zeilen wil hebben, raden we aan om deze zorgvuldig te behandelen en op een zonbeschermde plaats te bewaren wanneer hij niet in gebruik is.

De zeilen dienen altijd droog verpakt te worden. Bij het voorzeil is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet van de catamaran wordt verwijderd wanneer deze is opgerold en vervolgens wordt het opgerolde zeil twee keer gevouwen. Bij het inpakken dient het open/plat voorzeil daarom op het grootzeil te worden gelegd en kreukvrij opgerold op een rol. Met de standaard meegeleverde zeiltas kunnen de zeilen uit de zon worden ingepakt. Als de catamaran niet wordt gezeild, moet het zeil worden verwijderd en in de tas worden opgeborgen.

Hoe lng kunnen zeilen gebruikt worden
Schuiven naar boven