De infraroodverwarmer

Gas

Infraroodstralers zijn elektrische stralers. Ze gebruiken de nieuwste infraroodtechnologie om efficiënt te verwarmen en veel elektriciteit te besparen, en daardoor zijn ze de ideale oplossing voor gasloos wonen. Een verstandig gebruik van infraroodverwarming kan tot 50 procent op de energiekosten besparen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. De minimale voorverwarmtijden bieden een optimaal gebruikscomfort, terwijl moderne modellen ook schitteren met een uitgesproken verscheidenheid aan designs. We leggen uit hoe infraroodverwarming werkt, wat de voor- en nadelen zijn en wat de kosten zijn.

Hoe infraroodverwarming werkt

Als het ’s avonds in de eerste herfstdagen weer koud begint te worden, is een tijdelijke verwarming precies wat je zoekt. De stralingswarmte verplaatst zich niet onaangenaam door de woonkamer, maar verspreidt zich aangenaam als een tegelkachel. Infraroodstralers kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, zoals op het terras. Maar hoe werkt zo’n elektrische kachel precies? Bij deze vorm van verwarming wordt gebruik gemaakt van zogenaamde infraroodstralen. Dit zijn elektromagnetische golven die zich boven het menselijk zichtbare bereik bevinden. Ze bevinden zich in een smal golflengtebereik van 3 tot 50 m. Dit gebied is volkomen veilig. Gezondheidsrisico’s door elektrosmog kunnen daarom met infraroodstralers volledig worden uitgesloten. Het systeem wordt meestal geregeld via een draadloze thermostaat.

Deze bestaat uit een bedienbare zender en een ontvanger, die tussen het stopcontact en de verwarming wordt geplaatst. De infrarode stralen zijn te vergelijken met de stralen van de zon. In tegenstelling tot conventionele heaters, die de lucht verwarmen, werkt de infrarood heater door het verlichte gebied te verwarmen. De warmtestraling werkt op vaste en vloeibare lichamen, maar niet op lucht. De vaste lichamen in de ruimte absorberen de warmtestraling en zenden deze vervolgens weer uit.

Warmtestraling van een infraroodstraler

Stralingsuitwisseling vindt plaats door de afgifte van warmte. Alle lichamen in de kamer worden gelijkmatig verwarmd door de verwarming. Tegelijkertijd strijkt de lucht in de ruimte over het opgewarmde lichaam en warmt zichzelf daarbij op. Infraroodstralers worden daarom ook wel stralings- of hittegolfstralers genoemd. Conventionele systemen zoals olie- en gaskachels genereren daarentegen zogenaamde convectiewarmte door de lucht in de kamer te verwarmen. Het doel van infraroodstraling is daarentegen om het aandeel warme, opstijgende lucht zo laag mogelijk te houden. De grootste voordelen van stralingswarmte zijn de snelle opwarming van voorwerpen en lichamen, de korte voor- en naverwarmingstijden en de aangename warmte. Het nadeel is dat alleen de verlichte objecten warm worden, waardoor het moeilijk is om de mate van warmte te meten.

Voor- en nadelen van infraroodverwarming

Infraroodverwarming is niet voor elk huishouden aan te raden, omdat dit type kachel immers op elektriciteit werkt en dus in theorie de duurste manier van verwarmen is. Omdat de installatie van een complete centrale verwarming niet voor elk gebouw de moeite loont, kan elektrische verwarming ook efficiënt worden ingezet.

Voordelen

 • Lange levensduur
 • Geen brandgevaar
 • Geen onderhoudsinspanningen
 • Lage aanschafkosten
 • Laag energieverbruik door directe instraling
 • Geen vuil, stof of vuil
 • Makkelijk te installeren
 • Kan dienen als decoratief element
 • Kan worden bediend met “groene” stroom uit een fotovoltaïsch systeem

Nadelen

 • Hoge bedrijfskosten omdat elektriciteitsprijzen hoger zijn dan gas, olie en pellets
 • Een goede isolatie in huis is een vereiste
 • Permanente verwarming van een heel oud gebouw is erg duur
De infraroodverwarmer
Schuiven naar boven